Inboedelverzekering

Wanneer er schade is aan uw inboedel opgelopen door bijvoorbeeld diefstal, beschadiging of brand, dan vergoedt een inboedelverzekering de schade. Bij normaal particulier gebruik dekt een inboedelverzekering meestal de volledige inboedel. Ook bij een inboedelverzekering zijn er grote verschillen tussen de dekking, zo kun je kiezen voor een eenvoudige brandverzekering of een zeer uitgebreide inboedelverzekering.
Voor particulieren geldt meestal dat wanneer u in een relatief dure woning woont een losse glasverzekering goedkoper kan zijn. Normaal betaal je namelijk een promillage van de herbouwwaarde van uw woning, maar bij een losse glasverzekering betaal je een vast bedrag (per periode).

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

U bent degene die de schade moet melden als er schade is. Het komt echter voor dat men dan vaak niet meer goed kan beschrijven wat er precies beschadigd is. Als u bijvoorbeeld een dure bank heeft waarvan achteraf niet kan worden aangetoond dat het een of andere designbank was, zal deze ook niet zo gewaardeerd worden. Loop daarom eens met een camera door het huis heen en sla het beeldmateriaal op, zo heeft u altijd bewijs bij twijfels. Het is wel zo handig om deze beelden buiten uw huis op te slaan, mochten ze bij een brand beschadigen dan heeft u er alsnog niks aan.

Als u een kostbare inboedel bezit is het ook handig om een taxatie uit te laten voeren. Dit kunt u op 2 manieren laten doen: partijentaxatie, dit zijn afspraken tussen de verzekeraar en de verzekerde, en een deskundigentaxatie, dit is een waardevaststelling door een deskundige. Het verzekerd bedrag op de polis geeft dan de waarde aan.

Uw verzekeraar kan, als de schade bijvoorbeeld boven een bepaald bedrag uitkomt, een expert sturen om de schade in te schatten. Nu kan het natuurlijk zijn dat u het totaal niet eens bent met het oordeel van de expert. In dit geval kunt u vaak bij de verzekeraar een eigen expert de opdracht geven de schade vast te stellen, uiteraard na overleg met uw verzekeraar. Hierna kan er nog een derde expert komen om de uiteindelijke schade te bepalen.

Wat ook belangrijk is om naar te kijken is het bedrag waarvoor u verzekerd bent. Meestal bent u verzekerd tegen nieuwwaarde, mits de premies hier op gebaseerd zijn. Dit betekent dat u recht hebt op een uitkering op basis van de nieuwwaarde van de goederen. Neem dus geen genoegen met minder, als een 3 jaar oude televisie met een dagwaarde van 50% wordt gestolen heeft u gewoon recht op een nieuwe televisie.

Een inboedelverzekering kan ook de schade dekken die door u of een uw gezin worden veroorzaakt bij iemand anders. Dit is heel handig als u kleine kinderen heeft die nog wel eens onvoorzichtig met dure voorwerpen kunnen omgaan.
De premie die u voor een inboedelverzekering gaat betalen is vaak afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort huis, de bouwaard, de dakbedekking, uw gezinssamenstelling en het totaalbedrag van de waarde van uw inboedel.

Het is dus erg belangrijk om alle verschillende inboedelverzekeringen te vergelijken, welke factoren zijn voor u belangrijk? Waarvan wilt u dat het goed gedekt is?